Neondiod

Into arts and writing. Trying to keep both feet on the ground. NeonDiod just happened to be there.

torsdag, maj 19, 2005

Stulet Gods!

Här styckar jag in manifestet från FATTA-festivalen som hållits i februari. Var så god och läs:


FATTAfestivalen
En ManiFEST för integration - Mot ett segregerat Sverige
Sverige har förändrats men ändå beskrivs ofta Sverige som helsvenskt exvis i många nyhetsmedier. "Invandrarna" dyker ofta upp i mycket negativa sammanhang: hedersrelaterat våld, kriminalitet och segregationsrapportering. Så är det också i Västerbottens län och i Umeå.
För att motverka segregation i aktiv handling valde vi att kalla den mötesplats vi ville skapa för FATTAfestivalen. FATTA är svenska och ett fantastiskt ord med många olika betydelser som Förstå, Greppa, Ta tag och Begripa, egenskaper som vi ville att festivalen skulle genomsyras av.
FATTA festivalen var vårt konkreta bidrag för att motverka främst medias men också myndigheters, politikers, arbetsmarknadens fortsatta stigmatisering av invandrare.
FATTA festivalen använde därför inte ens begreppet invandrare. FATTA festivalen ville istället vara en scen och ett forum för att diskutera och arbeta utifrån individens möjligheter, vilket är särskilt lämpligt och möjligt när konstnärer bestämmer sig för att arbeta tillsammans.
Att FATTAfestivalen överhuvudtaget förverkligades och fullföljdes ser vi som en stor seger för att bygga en ny mötesplats för dialog om integration.
Över 100 olika artister medverkade i 2005 års FATTAfestival i ett medvetet politiskt ställningstagande för att manifestera att vi vill stärka Umeås rykte som en öppen stad där nyfikenhet, istället för rädsla, är den allmänna attityden mellan människor.
Vi som sedan en tid bor i Umeå har intresse av att slå vakt och förvalta en sådan attityd. Framför allt för vår egen skull. Men också i förvissning om att fler människor kommer att välja att flytta hit när Umeås öppna attityd blir känd i resten av Sverige. Integration är därför ett gemensamt intresse. Vi hoppas därför att årets FATTAfestival bara var ett av många frön som kommer att leda till att Umeå växer och att Umeå blir ett föredöme för en lyckad integration.
En integration som ingen av oss exakt kan ge besked om hur den ska se ut, men som ger oss möjlighet att smälta samman och att skapa ett samhälle som ingen av oss sett tidigare. FATTAfestivalen var bara början, den fyllde sitt syfte väl. Se det som ett löfte om att vi ses varhelst det skapas en ny mötesplats. Festivalrådet.

ekonomi

Rödakorsett bryter isol.

musicyourmindwillloveyou sightsoundcollective

NeonDiod as Art, Deviantart

bloglines

LastFM

MySpace!!!

ReseDagBok

Fractal Gallery

Liten Blogg

Thylacine Track

den Andre.

Hilma af Klimt

Fatta-Festival

Vedic Art hemsida

Empati (cirkus)

massagestol, bara en detalj (?)

Astrologi, hinduisk -

Horoskop!.

Jimi Barrett BLOGG.

*HuMlaB, Umeå university.

Emmaus hemsiDa

MOONSHAKE musikförening(konsertarrangörer)