Dokumentär-projekt, Umeå
(Mångkulturella)/Globala Umeå
Jag vill belysa den globala aspekt som existerar inom kultur idag, vare sig den är mångkulturell (Turkisk, Spansk, hinduisk, judisk…) eller ej. Inom den svenska kulturen finns s.k. undergrupperingar; det finns Samer, Västerbottningar och norrlänningar.
Inom Umeå finns en stark Vegan-kultur, t.ex. Dessa personer är ofta väldigt öppna mot andra kulturer och religioner eftersom de själva tillhör en minoritet. Kanske är många intresserade av andra LÄNDERS kultur, men i slutändan söker de sig hem igen.
Jag vill söka mig till ”festligheter”, som blandar globala idéer. Jag kommer inte att gömma mig, men kanske ska jag undvika en alltför stark konfrontation.
Ett särskilt intresse ägnar jag de Svenskar, som har anammat utländska seder, jag vill undersöka hur dessa seder harr slagit rot och färgat det vi idag kallar Sverige.
Första etappen var ett Jubileum för Emmaus. Jag tog ett antal bilder på uppträdanden med musiker från Australien Ungern och Sàpmi. Samt ett försvenskat Samba-band.
Etapp 2 var på Valborg: detta UR-Nordiska event.
Etapp 3 ska utföras på en konsert med inbjudna internationella gäster. Jag har fått stöd att fotografera, från de som anordnar ”Moonshake”.
Jag ägnar jobbet ca 2 timmar åt gången – mer orkar jag inte.
Jag har redan börjat bearbeta bilder i Photoshop. Text/bildtext bifogas alternativt. Ej ljud.
Research ingår i mitt liv. Jag känner många inblandade, och tillämpar erfarenheter jag äger redan om dessa Sub-Kulturer, som man kan kalla dem.
Visualisering: Jag tänkte trycka upp bilder hemma eller på affär. Kanske 5 till 7 stycken. Olika storlekar?
SLUT PROJEKT
Moonshake blev inställt för min del – cyklade dit i spöregn och blev ordentligt nedkyld, varpå jag och min son tog en taxi hem.
I stället tog jag bilderna ”Ung influens” i närheten där jag bor, i slutet av festivalen, när artisterna åkt hem och jobbet var över.
Kanske var det bättre att inte blanda in musiken, och den äldre, experimentella generationen så mycket (det blir så väldigt svårt att urskilja någon etnicitet när tekniken tar över).
Jag hade funderat på att fotografera på min sons dagis, men bestämde mig för att det skulle bli för känsligt, och antagligen få mig att känna mig väldigt provocerande…vad finns det att skildra där hur som helst?
Han går på ett mångkulturellt dagis. Barnen talar flera språk, kräver hemspråksundervisning o.s.v. men allt det här är vi medvetna om. Det svåra är väl att anpassa alla dessa ”nationaliteter” till det svenska samhällets normer, utan att knäcka någon!
Korset och korgen (arbetsnamn var ”Svårantändligt Bråte”) som jag snabbt upptäckte i elden under Valborg, symboliserar en häxjakt som förekommer på många håll i världen. Den står i kontrast till den mulliga, charmiga naturen här i Norrland.
Flickorna med dragspel och fiol framför judisk, östeuropeiska och romani-inspirerade visor. Mannen spelar ett ur Australiskt instrument. I butiken säljs Rättvis Handel-varor av Världsbutiken. Från Naturbefolkningar i Sydamerika, Afrika, Asien.
Samba-gruppen består mest av svenskar, men var går gränsen för vår kultur och er?? Veganerna är starka i Umeå, trots att vi länge haft jaktkultur i norra Sverige och det är främst hinduer och buddhister som inte äter kött. Globaliseringen innebär en uppblandning av kulturer och en utsuddning av gränser. Är etniciteten på frammarsch? Ska vi måsta tänka mer i färg? Jag tror vi måste fråga de yngre generationerna om det.
Sexism och rasism är högst aktuella frågor, inte minst på en global arena. Umeå försöker med blod och svett ta tag i trådar med arrangemang som Moonshake. Unga kvinnor klär sig utmanande på orientaliskt vis och dansar på gatan för att de förliknar sig med Samban.
De gamla anorna vi äger (ritualer) bör vi vårda ömt inför ögonen på de unga, som så lätt påverkas av trender, och gärna går lite för långt med dem. Graffiti är okey, men kanske inte klotter. De flesta trender och kulturer hos ungdomar beskriver ett visst sätt att umgås; att göra sig hemmastadd i världen, som Heléne Lööw skriver. Låt oss hålla det dynamiskt.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home