Neondiod

Into arts and writing. Trying to keep both feet on the ground. NeonDiod just happened to be there.

söndag, maj 29, 2005

Dokumentär-projekt, Umeå

(Mångkulturella)/Globala Umeå

Jag vill belysa den globala aspekt som existerar inom kultur idag, vare sig den är mångkulturell (Turkisk, Spansk, hinduisk, judisk…) eller ej. Inom den svenska kulturen finns s.k. undergrupperingar; det finns Samer, Västerbottningar och norrlänningar.

Inom Umeå finns en stark Vegan-kultur, t.ex. Dessa personer är ofta väldigt öppna mot andra kulturer och religioner eftersom de själva tillhör en minoritet. Kanske är många intresserade av andra LÄNDERS kultur, men i slutändan söker de sig hem igen.

Jag vill söka mig till ”festligheter”, som blandar globala idéer. Jag kommer inte att gömma mig, men kanske ska jag undvika en alltför stark konfrontation.

Ett särskilt intresse ägnar jag de Svenskar, som har anammat utländska seder, jag vill undersöka hur dessa seder harr slagit rot och färgat det vi idag kallar Sverige.

Första etappen var ett Jubileum för Emmaus. Jag tog ett antal bilder på uppträdanden med musiker från Australien Ungern och Sàpmi. Samt ett försvenskat Samba-band.

Etapp 2 var på Valborg: detta UR-Nordiska event.

Etapp 3 ska utföras på en konsert med inbjudna internationella gäster. Jag har fått stöd att fotografera, från de som anordnar ”Moonshake”.

Jag ägnar jobbet ca 2 timmar åt gången – mer orkar jag inte.

Jag har redan börjat bearbeta bilder i Photoshop. Text/bildtext bifogas alternativt. Ej ljud.

Research ingår i mitt liv. Jag känner många inblandade, och tillämpar erfarenheter jag äger redan om dessa Sub-Kulturer, som man kan kalla dem.

Visualisering: Jag tänkte trycka upp bilder hemma eller på affär. Kanske 5 till 7 stycken. Olika storlekar?


SLUT PROJEKT
Moonshake blev inställt för min del – cyklade dit i spöregn och blev ordentligt nedkyld, varpå jag och min son tog en taxi hem.

I stället tog jag bilderna ”Ung influens” i närheten där jag bor, i slutet av festivalen, när artisterna åkt hem och jobbet var över.

Kanske var det bättre att inte blanda in musiken, och den äldre, experimentella generationen så mycket (det blir så väldigt svårt att urskilja någon etnicitet när tekniken tar över).

Jag hade funderat på att fotografera på min sons dagis, men bestämde mig för att det skulle bli för känsligt, och antagligen få mig att känna mig väldigt provocerande…vad finns det att skildra där hur som helst?

Han går på ett mångkulturellt dagis. Barnen talar flera språk, kräver hemspråksundervisning o.s.v. men allt det här är vi medvetna om. Det svåra är väl att anpassa alla dessa ”nationaliteter” till det svenska samhällets normer, utan att knäcka någon!

Korset och korgen (arbetsnamn var ”Svårantändligt Bråte”) som jag snabbt upptäckte i elden under Valborg, symboliserar en häxjakt som förekommer på många håll i världen. Den står i kontrast till den mulliga, charmiga naturen här i Norrland.

Flickorna med dragspel och fiol framför judisk, östeuropeiska och romani-inspirerade visor. Mannen spelar ett ur Australiskt instrument. I butiken säljs Rättvis Handel-varor av Världsbutiken. Från Naturbefolkningar i Sydamerika, Afrika, Asien.

Samba-gruppen består mest av svenskar, men var går gränsen för vår kultur och er?? Veganerna är starka i Umeå, trots att vi länge haft jaktkultur i norra Sverige och det är främst hinduer och buddhister som inte äter kött. Globaliseringen innebär en uppblandning av kulturer och en utsuddning av gränser. Är etniciteten på frammarsch? Ska vi måsta tänka mer i färg? Jag tror vi måste fråga de yngre generationerna om det.

Sexism och rasism är högst aktuella frågor, inte minst på en global arena. Umeå försöker med blod och svett ta tag i trådar med arrangemang som Moonshake. Unga kvinnor klär sig utmanande på orientaliskt vis och dansar på gatan för att de förliknar sig med Samban.

De gamla anorna vi äger (ritualer) bör vi vårda ömt inför ögonen på de unga, som så lätt påverkas av trender, och gärna går lite för långt med dem. Graffiti är okey, men kanske inte klotter. De flesta trender och kulturer hos ungdomar beskriver ett visst sätt att umgås; att göra sig hemmastadd i världen, som Heléne Lööw skriver. Låt oss hålla det dynamiskt.

Indiskt té!

Indiskt Chai (två koppar)

Blanda allt i en kastrull:

*1 kopp vatten
*1 kopp mjölk
*Ett par/tre teskedar te (exempelvis English breakfast)
*Ca 4 teskedar strösocker
*Kryddor: Ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma & muskot – kanske lite peppar.

Passa noga.
Låt koka upp till kastrullkanten tre gånger, när
téet fått ljusbrun färg; sila och drick.

Gott!

onsdag, maj 25, 2005

foto-utställning.

idag har vi placerat ut våra B-kurs-slutarbeten på Västerbottens Museum i Umeå. Kom och titta!!!

torsdag, maj 19, 2005

FATTA


New Delhi Frisörsalong






Kommunikation utan Tal

Stulet Gods!

Här styckar jag in manifestet från FATTA-festivalen som hållits i februari. Var så god och läs:


FATTAfestivalen
En ManiFEST för integration - Mot ett segregerat Sverige
Sverige har förändrats men ändå beskrivs ofta Sverige som helsvenskt exvis i många nyhetsmedier. "Invandrarna" dyker ofta upp i mycket negativa sammanhang: hedersrelaterat våld, kriminalitet och segregationsrapportering. Så är det också i Västerbottens län och i Umeå.
För att motverka segregation i aktiv handling valde vi att kalla den mötesplats vi ville skapa för FATTAfestivalen. FATTA är svenska och ett fantastiskt ord med många olika betydelser som Förstå, Greppa, Ta tag och Begripa, egenskaper som vi ville att festivalen skulle genomsyras av.
FATTA festivalen var vårt konkreta bidrag för att motverka främst medias men också myndigheters, politikers, arbetsmarknadens fortsatta stigmatisering av invandrare.
FATTA festivalen använde därför inte ens begreppet invandrare. FATTA festivalen ville istället vara en scen och ett forum för att diskutera och arbeta utifrån individens möjligheter, vilket är särskilt lämpligt och möjligt när konstnärer bestämmer sig för att arbeta tillsammans.
Att FATTAfestivalen överhuvudtaget förverkligades och fullföljdes ser vi som en stor seger för att bygga en ny mötesplats för dialog om integration.
Över 100 olika artister medverkade i 2005 års FATTAfestival i ett medvetet politiskt ställningstagande för att manifestera att vi vill stärka Umeås rykte som en öppen stad där nyfikenhet, istället för rädsla, är den allmänna attityden mellan människor.
Vi som sedan en tid bor i Umeå har intresse av att slå vakt och förvalta en sådan attityd. Framför allt för vår egen skull. Men också i förvissning om att fler människor kommer att välja att flytta hit när Umeås öppna attityd blir känd i resten av Sverige. Integration är därför ett gemensamt intresse. Vi hoppas därför att årets FATTAfestival bara var ett av många frön som kommer att leda till att Umeå växer och att Umeå blir ett föredöme för en lyckad integration.
En integration som ingen av oss exakt kan ge besked om hur den ska se ut, men som ger oss möjlighet att smälta samman och att skapa ett samhälle som ingen av oss sett tidigare. FATTAfestivalen var bara början, den fyllde sitt syfte väl. Se det som ett löfte om att vi ses varhelst det skapas en ny mötesplats. Festivalrådet.

onsdag, maj 18, 2005

Måste fixa bilder.

jag måste fixa lite bilder, eller nå't. Min blogg har blivit så Torr!! Jag trodde att jag skulle reflektera över nyheter o.s.v. när jag startade, men det känns inte säkert.

*
I slutet av måna'n ställer vi ut: Dok.Foto, på muse'et. Hoppas det blir KUL.
Ha't gott snigel-spott!

måndag, maj 16, 2005

This weekend we had grilling down the beach. Must say we were brave - the wind was terrible, but with good preparations it all worked out an okey experience. We had a warm and dangerous fire going.
today it is raining.
I need to buy Chamomille.
Saturday was bloody hot, but we got downtown by bus, got some really important stuff done and had a good time.
I feel washed over today, eating allergy tablets and feeling sleepy.
Sorry I was being so hard on the moonshake-party...it is just, that every time we get involved with something like that, two or at least one of us goes sick! This time my darling Son got an eye-infection, and it is not over yet. I won't get it - why it always feel like they have a war going on there(?) I wish it would stop. (I am glad it is Drug-Free at HamnMagasinet. It's all right.)
I give up my own project for the sake of this, and then we end up paying money for the loss of the group. Bloody hell, where's our compassion gone? anyway: the artists seemed happy when they left (and i missed all the music myself, but aren't I just a wallpaper?!), and I know we/they got at least one good review from Stockholm! The local papers did their job. also, I feel fucked, because my dog died somewhére in that mess. She was old, but nevertheless it's always tough to lose someone. Praisings for Snowie, the cutest dog on earth! We saw her growing up from being a baby. May she rest in Peace.

måndag, maj 09, 2005

Anledning

ja, inte var artikeln i VK särskilt bra -men med det vädret!! VF, däremot gav en kort men positiv bild av evanemanget. Anledning till eventuell "flopp-noja" kan kanske vara en situation där gravida kvinnor och barn tvingas agera minröjare i brist på annan personal.

lördag, maj 07, 2005

Concert no good.

Sorry to say, but it was a real catastrophe!
Much because of the weather (of course!), but I don't think it had a "spine" this time. It's sad, because they always have the Potential........
!

fredag, maj 06, 2005

HeJ!!
Idag har jag handlat nya Mama-kläder och blommor till balkongen!!!!
Det är schysst. Morsan betalade, eftersom hon ville ge mig dem i 30-årspresent (gulligt).

torsdag, maj 05, 2005

Ny Moon Shake!!

hej, vill göra reklam för konserten i helgen - Moonshake nummer Sju, Lördag på Hamnmagasinet!!!!

Spacious Mind spelar, bland annat, + eld Performance.
Det blir säkert roligt!!!!

söndag, maj 01, 2005

Val-borg!

Igår kväll var vi vid Maj-elden och fotograferade.
Sedan satt vi i BP-backen och fikade. Silas tyckte det var kul - vi såg många som vi känner.

ekonomi

Rödakorsett bryter isol.

musicyourmindwillloveyou sightsoundcollective

NeonDiod as Art, Deviantart

bloglines

LastFM

MySpace!!!

ReseDagBok

Fractal Gallery

Liten Blogg

Thylacine Track

den Andre.

Hilma af Klimt

Fatta-Festival

Vedic Art hemsida

Empati (cirkus)

massagestol, bara en detalj (?)

Astrologi, hinduisk -

Horoskop!.

Jimi Barrett BLOGG.

*HuMlaB, Umeå university.

Emmaus hemsiDa

MOONSHAKE musikförening(konsertarrangörer)